Терапевтична таблица номер 9: правилната диета при диабет и други метаболитни нарушения

Повечето заболявания на човека се развиват на фона на метаболитни нарушения. Един от най-често срещаните е диабетът. Заболяването е неизлечимо, обаче, като коригира обичайния начин на живот, диабетикът може да повлияе на неговата продължителност и качество. Терапевтичната диета номер 9 е един от начините за това. В допълнение към корекцията на метаболизма, той действа като превенция на алергични състояния и наддаване на тегло.
Зеленчуци в чиния

Храната, консумирана от човек, влияе върху състоянието на целия организъм. Като направихте храненето рационално, можете да подобрите цялото тяло. Именно такива мотиви се ръководи от професор Мануел Певзнер, съставяйки набор от диетични хранителни планове за различни заболявания.

Захарният диабет е следствие от патологични промени в метаболизма. Ако основните провокатори на метаболитни неуспехи са елиминирани от диетата на пациента, болестта може да бъде контролирана.

свидетелство

Основната причина за назначаването на деветата маса на пациента е диабет тип 2. Състоянието е лек или умерен курс без излишно тегло или с леко превишаване на нормата. Специалният хранителен план трябва максимално да приведе диетата на пациента в норма. Причината за това е необходимостта от въвеждане на много промени през целия живот, а радикалната промяна в хранителните навици се превръща в допълнителен стрес за пациента.

Качеството и съставът на храната, консумирана от диабетик, обаче е от голямо значение за хода на заболяването. Правилната диета (с изключение на провокаторите на скокове в показателите за глюкоза) ще осигури постепенно намаляване на инсулиновата резистентност на клетките. Това дава шанс да се намали дозата на лекарствата и да се освободи от хормонални инжекции.

И двата вида диабет представляват заплаха за живота на пациента. Основната причина за това е зависимостта на състоянието на организма от нормалния ход на метаболитните процеси. Вторият важен фактор - неконтролиран диабет под каквато и да е форма е опасен с неговите усложнения:

 • нефропатия;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • дислипидемия;
 • затлъстяване;
 • мозъчни трофични разстройства;
 • хипер- и хипогликемия;
 • полиневропатия.

Усложненията по-често се появяват, когато пациентът нарушава режима на дозиране и прием на лекарства за дълго време. Дори свободите в храненето могат да провокират влошаване на състоянието, до развитието на кома. Медицинската диета № 9 е предназначена да научи пациента да живее безопасно с болестта си, като леко промени хранителните си предпочитания.

В допълнение към диабета, диетата може да се използва за премахване на малки отклонения в телесното тегло на здрави хора. Ако пациентът няма затлъстяване, той не се нуждае от строга корекция на храненето. Промяната в рационалността на хранителните навици ще донесе полза за здравето и ще подобри фигурата ви.

Също така, диета № 9 е предписана за:

 • ревматоиден артрит;
 • бронхиална астма;
 • уртикария;
 • идиопатична диатеза;
 • псориазис;
 • други автоимунни и алергични заболявания.

Необходимостта от диета се определя от имунолог или алерголог. На фона на спазването на медицинското хранене се наблюдават облекчаване на хода на заболяванията, намаляване на честотата на рецидивите и намаляване на склонността към алергии.

Принцип на работа

На деветата диета диетата се избира по такъв начин, че да се изключи възможността за рязко повишаване на нивото на кръвната захар на пациента.Дългосрочното спазване на таблицата гарантира стабилността на глюкозата и максималната близост на нейното ниво до физиологичната норма. В резултат:

 • въглехидратният метаболизъм се нормализира;
 • степента на устойчивост на клетките към инсулин намалява;
 • вероятността от съдови усложнения е сведена до минимум;
 • пациентът се чувства отлично;
 • тялото е снабдено с необходимите вещества;
 • здравословното състояние ви позволява да намалите дозата лекарства;
 • фигурата се подобрява;
 • хранителните навици могат да поддържат постигнатите резултати.

За да коригира теглото, основните провокатори на неговия набор са изключени от диетата. По правило това са прости въглехидрати и мазни храни. Отказът от тях допринася за връщането на показателите на телесната маса в норма. Положителните промени настъпват доста бързо, но без да се засяга здравето и състоянието на храносмилателния тракт.

За да повлияят на хода на автоимунните и алергичните заболявания, всички видове метаболизъм в организма се нормализират с диета. В резултат на това се оптимизира синтеза на ензими. Намаляването на количеството на използваните екстрактивни вещества също намалява реактивността на имунната система. Ограничаването на употребата на хранителни добавки и подправки намалява вероятността от повторение на алергии.

Основната цел на назначаването на диета № 9 е корекцията на метаболитните процеси. В този случай тялото трябва да получава необходимото количество протеини, мазнини, въглехидрати (BJU), витамини и минерали. Достатъчното ниво на хранителни вещества в диетата повлиява значително метаболитните реакции.

Основни правила

Диета № 9 предполага умерено намаляване на съдържанието на калории в ежедневната диета. Това се постига чрез напълно елиминиране на източници на прости въглехидрати. Те включват:

 • сладкиши;
 • захар;
 • мед;
 • конфитюр;
 • конфитюри;
 • сладки плодови сокове;
 • оризова каша;
 • грис.

Протеини, мазнини, въглехидрати, фибри

Предвид нуждата на организма от енергия от въглехидрати, пълното им изключване от диетата е неприемливо. Корекцията на храненето се свежда до използването на източници на сложни въглехидрати, които не са в състояние да причинят рязко повишаване на кръвната захар.

Важна роля в храненето на диабетик се отдава на диетичните фибри. Те имат хипохолестеролемични и липидни понижаващи ефекти. Фибрите нормализират чревната подвижност, предотвратяват натрупването на токсини в нея. Това е много важно в борбата с алергичните заболявания.

Около 30% от общия прием на калории на диабетик попада в ролята на мазнини. 2/3 от тяхното количество трябва да бъде разпределено към дела на животинските мазнини, а останалата част да идва от растителни източници. Препоръчва се пропорция 50/50 да се съобразяват с хора, склонни към наддаване на тегло, както и с повишаване на холестерола в кръвта.

Протеините играят специална роля в диетата на диабетик. От една страна, те трябва да осигуряват достатъчен дневен прием на калории, тъй като намаляват ограниченията за мазнини и въглехидрати. От друга страна, протеините могат да провокират кетоацидоза, да натоварят храносмилателния тракт и бъбреците. Има правила за дозиране на протеини за диабет.

 • Норма. Пациентите с лек диабет се препоръчват да използват физиологична протеинова норма.
 • Превишаване на нормата. Важно е децата, младите хора и бременните жени да получават повече аминокиселини от храната.
 • Под нормалното, Пациентите с нефропатия и чернодробна недостатъчност трябва да намалят количеството на протеин в диетата заедно с нейното калорично съдържание.

хранителни вещества

Продуктите, предназначени за пациент с диабет, трябва да покриват нуждите на организма от витамини и минерали. Трябва да се обърне специално внимание B витаминипо-специално тиамин. Това хранително вещество участва активно в въглехидратния метаболизъм, следователно е в състояние да коригира някои метаболитни грешки. Сред минералите диабетиците са важни цинк, манган и мед. Всички тези елементи регулират нивото на захарта в кръвта към намаляването му:

 • активира производството на инсулин;
 • предотвратяват разрушаването на хормона от ензими;
 • подобряване на чувствителността на телесните клетки към техния собствен инсулин;
 • подпомагат функцията на черния дроб и панкреаса.

Основните източници на витамини, минерали, фибри и други полезни вещества трябва да са зеленчуците. В суровия си вид те са в състояние да премахнат киселинността на телесните течности, което често засяга пациенти с двете форми на диабет.

Антиалергичният ефект от таблица № 9 се основава на изключването на употребата на хранителни добавки, ароматизатори, подправки. Максималното изхвърляне на месни продукти от пуринови вещества гарантира елиминирането на вътрешното възпаление, както и постепенното почистване на организма от токсини.

Важен момент в организацията на медицинското хранене е разпределението на продуктите през деня. Всички основни хранения трябва да имат приблизително еднакво съдържание на калории. Закуските са с намалена енергия. Понякога се изисква индивидуален подход и прехвърляне на продукти с максимална хранителна стойност за периода на най-голямата активност на пациента. Не можете да преяждате

kalorazh

Дневният прием на калории не трябва да надвишава 2300 kcal. BZHU:

 • протеин - 100 g;
 • мазнини - 80 г;
 • въглехидрати - 300 g.

Стандартната норма на консумация на вода е 1,5 литра. Но е уместно за пациенти с леко заболяване при липса на усложнения. В случай на оток или нарушена бъбречна функция, Вашият лекар може да Ви посъветва да намалите количеството течност.

Всеки случай на диабет е индивидуален. Някои пациенти понякога могат да си позволят сладкиши, докато други дори не обичат картофи. За първи път след диагнозата ендокринологът преподава основите на диетата на пациента.

Диетична закуска

Разрешени продукти

За готвене или дресиране на салати трябва да се използват висококачествени растителни масла. Източникът на животинските мазнини е маслото. Други животински липиди, тялото ще получи "скрито" заедно с храната. Когато съставяте менюто, можете да се съсредоточите върху масата.

Таблица - Продукти, разрешени под номер 9

категориясписъкУдобства
Хлебни изделия- Диабетен хляб;
- протеиново-пшеничен хляб;
- протеинови трици хляб;
- пълнозърнест хляб
Изберете продукти с минимално съдържание на пшенично брашно
Зърнени храни и тестени изделия- Висококачествена паста от твърдо пшенично брашно;
- овесени люспи "Херкулес";
- овесени зърна;
- елда;
- просо
- Гответе каша на вода и с добавяне на мляко;
- пригответе гювечи, зърнени храни, котлети
Млечни и яйца- Всички видове млечни продукти;
- масло с умерено съдържание на мазнини;
- пълномаслено мляко;
- крем;
- извара;
- 1 яйце на ден
- Млечните продукти се консумират в чист вид;
- гювечи, извара, палачинки, пудинги се приготвят от извара;
- варено яйце, добавете към ястия, направете омлет
Зеленчуци и плодове- Всички зеленчуци в безплатно количество, с изключение на картофите;
- всички подсладени и умерено сладки плодове и плодове (цитрусовите плодове са приоритет)
- Зеленчуците се консумират сурови, варени, задушени, на пара, във фурната, на скара;
- плодовете и плодовете се консумират сурови, приготвят се десерти без захар (желе, желе, плодови напитки)
Месо и риба- пуйка;
- заек;
- пилешко месо;
- пъдпъдъци;
- телешко месо;
- говеждо месо;
- всички видове риба
- Месото се вари, задушава, пече, задушава;
- веднъж седмично, ако желаете, пържете варено месо;
- рибата се готви по всякакъв начин, освен пържене;
- не хляб
Първи курсове- Вегетарианска супа;
- супа от цвекло;
- туршия;
- борш
Два пъти седмично, ако желаете, пригответе първия на костен или рибен бульон
Менюто включва бульон от шипка - поради своя витаминизиращ ефект. Други разрешени напитки: какао, чай, кафе, но без захар. Плодовите сокове се приготвят най-добре сами. Допустими са нискомаслена шунка и варена наденица. От закуските можете да използвате накисната херинга, желирана риба, диетични салати, твърдо сирене с умерено съдържание на мазнини.

Забранени продукти

Всички вредни и мазни храни са изключени. Обикновените десерти и сладкиши са забранени. Те трябва да бъдат заменени от специални, диабетни.Табуто се прилага за всички видове и количества алкохолни напитки. Не можете да ядете някои „познати“ храни:

 • гъшко месо;
 • печена и задушена патица;
 • силен месен бульон;
 • мастни сортове говеждо и свинско;
 • агне;
 • всякакви карантии;
 • кисели зеленчуци;
 • кисели краставички;
 • кисело зеле;
 • люти сосове (хрян, горчица, уасаби);
 • грозде и банани;
 • всички сушени плодове;
 • ориз;
 • грис;
 • нискокачествена паста;
 • прясно мляко, ферментирало печено мляко;
 • мастен крем;
 • печене на масло.
Сладолед, шоколад, обикновени ружа, крем са противопоказани. При приготвянето на домашни десерти се използват подсладители.

Запечено филе от риба

Пример за меню

Лечебната таблица номер 9 не може да се нарече твърде строга - тя просто елиминира вредните продукти. Готвенето също не трябва да създава проблеми: както се вижда от масата, има много начини да си набавите здравословни и вкусни ястия.

Таблица - Пример за седмично меню в таблица номер 9

Ден от седмицатазакускаобядвечеряИдея за закуска
понеделник- Омлет с морски дарове;
- нарязване на зеленчуци
- Зеленчукова супа;
- задушено зеле
- Кюфтета в доматен сос;
- салата от различни видове зеленчуци
Пастет за месо с хляб
вторник- Сервиране на извара;
- шепа ядки
- Рибена супа на втория бульон със зеленчуци;
- парче варена риба;
- салата от прясно зеле
- Аспержи боб, задушен с нарязано говеждо месо;
- салата от краставици и зелен лук
Зелени ябълки
сряда- Пържени яйца с домат;
- тостове с масло
- Супа от цвекло;
- пилешко месо;
- салата от домати и краставици
- Печена пуйка;
- печени чушки и цвекло с масло
Желе или желе
четвъртък- Каша от елда;
- варена пуйка;
- нарязани зеленчуци
- Млечна супа с малко количество висококачествена вермицела;
- зеленчукова яхния с варено телешко месо
- Печена риба;
- моркови котлети;
- домат
Плодова салата
петък- „Винагрет“;
- меко сварено яйце
- Пилешка супа с добавка на готови гърди;
- "Четка"
- Печена пъдпъдък;
- салата от краставици и домати
Зеленчукова салата
събота- Котлети от постно свинско месо;
- задушен карфиол
- Борш върху костен бульон;
- тиквички, пълнени с пилешко и сирене
- Касерола от извара;
- варено говеждо месо;
- зелева салата
Порция от извара
неделя- овесени ядки с парчета плодове;
- тост с авокадо
- Лека зеленчукова супа;
- Гръцки хора със свинско месо
- Зеленчукова яхния;
- задушени пилешки кюфтета;
- чийзкейк
Палачинка с месо

Важно е да се обърне внимание на качеството на закупените и употребявани продукти. За да подкрепите здравето и да наситите организма с витамини, е идеално всички консумирани зеленчуци да бъдат изтръгнати от собствените си легла.

Статията е актуализирана: 05/06/2019

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на ladystyle.decorexpro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Понички в мляко: стъпка по стъпка рецепта 🍩 със снимка

Камила Мендес: 70 снимки известна личност

Карач във фурната: стъпка по стъпка рецепта със снимки

Тъжни цитати за любов80 известни фрази за тъга, любов и живот, до сълзи, искрени

красота

мода

диети